„Zatrzymywanie wiedzy tylko dla siebie, podczas kiedy możemy pomóc tysiącom, jest skrajnym egoizmem”
Anna Mazurczyk, Przebudzenie do zdrowia
W 2022 roku wydaliśmy książkę Przebudzenie do zdrowia autorstwa Anny Mazurczyk. Jest to poradnik dotyczący wysokowibracyjnej żywności funkcjonalnej – jej właściwości i zastosowania.
Anna Mazurczyk jest dietetyczką, ekspertką w zakresie żywności funkcjonalnej, autorką publikacji, wykładowczynią oraz mentorką w tematach zdrowia i dobrego myślenia.
Sukces książki przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Autorka sprzedała już tysiące egzemplarzy i nie zwalnia tempa. W rozmowie pytamy o jej przepis na sukces w budowaniu autorytetu jako autor książki oraz sposoby na przyciągnięcie czytelników.
Co skłoniło Panią do napisania książki Przebudzenie do zdrowia?
Gdy sok z młodego jęczmienia i chlorella uleczyły moją rodzinę, podjęłam decyzję, że każdy zasługuje na zdrowe życie. Zaczęłam z pasją edukować się w temacie soku z trawy jęczmiennej i Chlorella pyrenoidosa. Pisząc tę książkę, chciałam, aby była to pozycja ponadczasowa. Powstała po to, żeby pomagać ludziom w dochodzeniu do samoleczenia.
Jak zareagowali czytelnicy na informacje o książce?
Odbiór tej informacji był bardzo pozytywny! Osoby, które mnie znały, nie mogły się doczekać, kiedy będą miały poradnik w ręce.
Jakie były największe sukcesy, które książka przyniosła Pani zarówno zawodowo, jak i osobiście?
Publikacja książki spowodowała, że osoby, które wiedzą, iż zajmuję się zieloną żywnością, dostały potwierdzenie, że nie robię tego dla zabawy. Jest to poważny temat, którym interesuję się już prawie 10 lat i w związku z moimi doświadczeniami napisałam tę książkę. Czyli jednym słowem – publikacja książki spowodowała, że ludzie patrzą na temat poważniej, a ja zyskałam wiarygodność.
W jaki sposób Pani promuje i sprzedaje swoje książki?
Cyklicznie organizuję spotkania związane z tym, co robię, a więc szerzeniem wiedzy o zielonej żywności funkcjonalnej i jej działaniu na nasze zdrowie. Na tych spotkaniach opowiadam również o mojej książce jako cennym podręczniku dla ludzi, którzy chcą zdrowo żyć. Organizuję warsztaty z zieloną żywnością i tam również promuję moją książkę. Tak naprawdę zabieram ją ze sobą wszędzie!
Świat dietetyki jest pełen sprzeczności – jakie ma Pani rady dotyczące budowania własnego autorytetu?
Jeśli będziemy bazować na własnym doświadczeniu oraz na prawdzie, którą czytelnicy momentalnie wyczują, to zaufanie do nas i nasza wiarygodność będą coraz większe. Większa będzie również chęć przeczytania i otrzymania wiedzy, której czytelnicy pragną. W kontakcie z odbiorcami jestem prawdziwa w tym, co chcę im przekazać. W przypadku książki uświadamiam, że ona sama w sobie nie wyleczy ich żadnych dolegliwości, ale może dać wiedzę o tym, co zrobić, żeby polepszyć swoje zdrowie. Bazuję też na zaufaniu, jakim darzą mnie odbiorcy, i wiem, że nigdy tego zaufania nie mogę zawieźć.
Co poleciłaby Pani osobom z branży zdrowotnej, które myślą o napisaniu książki?
Przemyślcie to, o czym chcecie pisać, i zadajcie sobie pytania: Czy macie w tym kompetencje? Czy jesteście wiarygodni w tym, co robicie? Czy sami przeżyliście sytuacje, o których piszecie w książce, lub czy macie dowody na to, że coś działa lub nie działa? Bądźcie szczerzy wobec siebie oraz czytelników! Nie bójcie się odpowiadać na trudne pytania. Jeśli chodzi o działalność w sieci, to zawsze bądźcie sobą i nigdy nie udawajcie.
Dziękujemy Autorce za udzielenie wywiadu i podzielenie się swoimi doświadczeniami. Po książkę zapraszamy na stronę annamazurczyk.sorus.pl.
Wszystkim przyszłym autorom książek o zdrowiu życzymy wielu sukcesów zawodowych i literackich!
Chcesz z sukcesem wydać książkę o zdrowiu i rozwinąć swój biznes? Zapraszamy na nasz bezpłatny webinar: